Гостьова лекція – практикум з питань прав людини та інформаційної гігієни в інфопросторі

Співробітниця Регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Людмила Непийвода та  Старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Івано-Франківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Назар Клюфінський провели спільно лекцію-практикум для здобувачів освіти спеціальності «Туризм і рекреація» та «Право». Метою гостьової лекції були питання щодо впливу новітніх технологій штучного інтелекту на права людини в різних сферах діяльності. Майбутнім фахівцям з туризму і права Людмила Непийвода розповіла про правове регулювання технологій штучного інтелекту в Україні та про забезпечення права на приватність при розробці ШІ.

Зважаючи на стрімкий розвиток технологій у глобалізованому світі  проєктування системи захисту персональних даних в технологіях ШІ вимагає чіткого розуміння та дотримання інформаційних прав людини. Адже згідно законодавства кожна фізична особа має особисті немайнові права на свої персональні дані. Тому суспільство має знати загальну інформацію, як система ШІ використовується у відповідній галузі, щоб можна було зробити усвідомлений вибір і вберегти себе від можливих ризиків, – наголосила Людмила Непийвода.

Назар Клюфінський розповів здобувачам освіти  про основні вимоги інформаційної гігієни в кіберпросторі та безпеку в соціальних мережах, протидію типовим видам онлайн-шахрайства в мережі Інтернет та шляхи їх уникнення. Також під час зустрічі обговорено проєкт “BRAMA”, який створений для протидії дезінформації, захисту медіа простору від російської пропаганди та незаконному контенту в інформаційному просторі, також покращення медіа-грамотності кожного українця.