Екскурсія в Галич

Історія Прикарпаття вражає своєю різноманітністю: на цій землі відбувалися численні військові протистояння, тут народжувались і творили визначні українські діячі культури та політики.

В рамках зустрічі студенти спеціальності «Туризм і рекреація» Івано-Франківського фахового коледжу з викладачами і студентами Бурштинського торговельно-економічного фахового коледжу Київського державного торгово-економічного університету відвідали національний заповідник «Давній Галич». Організаторами екскурсійної програми був Стрембіцький Петро Євстахійович – викладач коледжу-партнера.

Екскурсійна програма включала подорож відомими туристичними місцями Галицького князівства, також передбачала відвідування села Крилос, туристичного містечка відомого своїми архітектурними і історичними пам’ятками, місто Галич –колишню столицю давньоруського князівства.

Передовсім відвідали кафедральну Богородчанську (Успенську) церкву ХІІ ст., капличку св. Василія (XVI ст., на руїнах катедри), нову Успенську церкву (XVI-XX ст.), митрополичі палати (літня резиденція єпископів і митрополитів Львівських Греко-Католицької Церкви, XVIII ст.). Оскільки тепер у митрополичих палатах діє Музей історії давнього Галича, відвідали експозицію музею. У музеї представлено археологічні знахідки, виявлені під час досліджень Крилоського городища. Серед експозиційних колекцій: зброя, ювелірні вироби галицьких ремісників, керамічні плитки, архітектурні деталі з фресками з Успенського собору. Експозиція музею ілюструє долітописний та княжий період історії давнього Галича.

Цікавим продовження подорожі стали відвідини Галицького замку (XIVст.) , який був твердинею і оборонним форпостом галицьких земель. Територія фортеці і вся Замкова гора покрита чудовим затишним парком, тому тут є гарне місце для прогулянок. Саме цей факт започаткував цікаву форму проведення екскурсій у формі квесту, в якій активну участь взяли наші студенти.

Цікавими в Галичі стали відвідини єдиного в Україні музею караїмської історії та культури. Вихідці цього народу мають давню історію , походять з території Криму і мешкають на території Прикарпаття з 1246 року. Вони зуміли упродовж сторіч зберегти свою самобутність та ідентичність.

Наостанок наша програма включала відвідування Музе́ю наро́дної архітекту́ри та по́буту Прикарпа́ття — музей під відкритим небом в селі Крилосі . На території скансена розміщені невеличкі «села», кожне з яких відтворює колорит одного із чотирьох етнографічних районів Прикарпаття: Покуття, Гуцульщини, Бойківщини та Опілля XVII — початку XX ст. Найцікавіші речі побуту: старовинного одягу, вишиванок, прикрас представлені у окремих колекціях музею були презентовані в екскурсійних розповідях студентів спеціальності «Туризм» Бурштинського торгово-економічного фахового коледжу.

Екскурсійна програма була справжнім взірцем професіоналізму екскурсоводів національногого заповідника «Давній Галич», студентами –екскурсоводами коледжу – партнера та презентацією для студентів історичної минувшини нашого краю і стародавньої історії Української державності. Віримо, що ця історія величного українського народу буде продовжена і насичена новими подіями для наших нащадків.

Разом до перемоги!